Після свят

10 січня в приміщенні станції юних техніків відбувся семінар-практикум з декоративно-ужиткового мистецтва для вчителів початкових класів, груп подовженого дня та вчителів образотворчого мистецтва.
Метою проведення семінару було збереження національних традицій, промислів та ремесел; популяризація творчих здобутків; поширення кращого досвіду роботи; новітніх методик та прогресивних форм роботи керівників гуртків; підтримки і розвитку творчого потенціалу учнівської молоді; забезпечення якісної підготовки до участі у обласних виставках-конкурсах.
Учасники семінару мали змогу навчитись виготовленню різноманітних виробів з соломки, лози або з паперових трубочок, як непоганого замінника лози. У семінарі взяли участь вчителі початкових класів Бутівської ЗОШ І-ІІІ ст., Невклянської ЗОШ І-ІІІ ст., Дроздовицької ЗОШ І-ІІІ ст., Смичинської ЗОШ І-ІІІ ст., Мощенської ЗОШ І-ІІІ ст., Городнянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 та Городнянської ЗОШ І ступеня.

/Files/images/4/IMG_0979.jpg /Files/images/4/IMG_0826.jpg /Files/images/4/IMG_0939.jpg /Files/images/4/IMG_0917.jpg

/Files/images/4/IMG_0838.jpg Відкрила семінар Наталія Вікторівна Пилипенко з виступом на тему: «Духовні багатства українського народу». Духовні цінності - душа народу, його образ, з яким він постає перед світом. У них акумульовані його характер та ідеали, збережені і примножені впродовж історичного розвитку національні традиції. Обов'язок кожного українця оберігати та примножувати історичну культурну та духовну спадщину мого народу.
Продовжила семінар Кузнєцова Ірина Олегівна, керівник гуртка паперопластики, яка провела майстер-клас «Аплікації з соломкою, як один із видів народної творчості». Присутні мали змогу навчитись виготовляти настінні панно з художньо обробленої соломки.

/Files/images/4/IMG_1000.jpg /Files/images/4/IMG_1009.jpg /Files/images/4/IMG_0972.jpg /Files/images/4/IMG_0946.jpg

Про важливу роль плетіння в розвитку декоративно-ужиткового мистецтва та відродженні національних ремесел розповіла Лось Надія Павлівна, керівник гуртка лозоплетіння. «Плетені вироби із рослин супроводжували людину з спокон віків. А тому, плетіння як ремесло, вважається найдавнішим з усіх ремесел. Раніше для плетіння використовували найчастіше прут кущової верби - лози. Застосовувались також коріння хвойних дерев, прути з молодої вишні, листя з рогозу, ситнику, солому, луб з липи та верби, смужки лика, лубу, дранки. Різноманітність плетених виробів, які можна було зустріти раніше, просто вражає: кошики, колиски, брилі, взуття, прикраси, меблі, огорожі, каркаси осель, які обмазувались глиною.
Лозоплетіння вважалось дуже доступним як за матеріалами (лоза дуже поширена), так і за легкістю освоєння. Інструменти та пристрої, які використовувались, були прості, часто були саморобні. Плетіння не вимагає великих зусиль, здоров'я. Так, наприклад, в минулому цим промислом займались безногі або сліпі люди».

/Files/images/4/IMG_1035.jpg /Files/images/4/IMG_1037.jpg /Files/images/4/IMG_1038.jpg /Files/images/4/IMG_1047.jpg

Надія Павлівна на високому науковому та методичному рівні провела майстер-клас на тему: «Мистецтво виготовлення народної ляльки із соломи», познайомила всіх присутніх з технологією плетіння, а також з виготовленням декоративних композицій. Присутні мали змогу спробувати власноруч працювати колуном та розділяти лозу на шинку.


/Files/images/4/IMG_0985.jpg /Files/images/4/IMG_0897.jpg /Files/images/4/IMG_0951.jpg /Files/images/4/IMG_0852.jpg

Із захопленням усі працювали над власними виробами, знайомилися з новими видами плетіння, дізнавалися про цікаві знахідки та нові творчі напрацювання.

/Files/images/4/IMG_0829.jpg /Files/images/4/IMG_0842.jpg /Files/images/4/IMG_0859.jpg /Files/images/4/IMG_0866.jpg

На завершення семінару відбувся круглий стіл, на якому вчителі обмінювалися власним досвідом роботи, власними напрацюваннями та творчими здобутками.

Кiлькiсть переглядiв: 360

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 16 Жовтня 2023

Фотогалерея